I.

Lumanarea este poate unul dintre obiectele ce si-a schimbat insemnatatea si destinatia in timp, dar niciodata nu si-a pierdut scopul pentru care a fost creata- acela de a produce lumina.

Din antichitate pana la aparitia electricitatii, lumanarea a fost folosita doar pentru ratiuni practice, ca iluminare sau caldura.

Azi o folosim pentru a crea simboluri in evenimente deosebite, momente speciale, pentru o atmosfera si ambient placut sau pur si simplu pentru relaxare.

Nimeni nu isi poate imagine o cununie, un botez sau o inmormantare fara lumanari, toata lumea crestina aprinde o lumanare in Noaptea de Inviere, catolicii si protestantii incep sarbatorile Craciunului cu cele 4 lumanari de Advent, o dupa amiaza relaxanta nu este perfecta fara o carte buna, compania celor dragi si o lumanare aprinsa; sentimentul de hygge specific danezilor(este un concept folosit de danezi pentru a arăta modul de viață frumos) este cel mai des asociat cu lumanarile.

Se stie ca Danemarca arde in jur de 6 kg de ceara pe cap de locuitor, iar Austria este pe locul 2 in acest top amuzant.

Indiferent de motiv, ocazie, perioada, lumanarea face parte din viata noastra. Noi ne bucuram ca am contribuit cu lumanarile noastre la crearea momentelor perfecte.

Lumanarea de botez – este simbolul luminii veșnice primite de creștin în suflet și se aprinde pentru a călăuzi simbolic micuțul creștin pe drumul său spiritual.

Lumanarile de cununie mai sunt cunoscute şi ca făclii, având simbolul luminii credinţei care trebuie să-i însoţească în viaţă pe miri.

II.

În timp ce ortodoxii au Postul Crăciunului, romano-catolicii şi protestanţii denumesc această perioadă Advent. Ei ornează o coroniţă de brad cu lumânări, care se aprind una câte una, în fiecare duminică, până la naşterea lui Iisus.

Cum a apărut

Tradiţia împodobirii coroanei de Advent îşi are originile în secolul al XIX-lea,în oraşul german Hamburg. Johann Heinrich Wichern,un tânăr pastor evanghelic preocupat de soarta copiilor săraci,îi punea pe cei mici să aprindă,începând cu 1 decembrie,câte o lumânare colorată în aşteptarea venirii pe lume a lui Iisus Hristos.

Un prieten al pastorului a făcut un cerc de lemn ca să aşeze cele 24 de candele care luminau până în Ajunul Crăciunului,moment religios cunoscut ca celebrarea lumânărilor. Copiii au început să îmbrace coroana cu ramuri de brad şi diverse ornamente. Acest obicei a intrat treptat în familiile evanghelice şi romano-catolice. Din lipsă de spaţiu,numărul lumânărilor a fost redus la patru,după duminicile Adventului,trei violet şi una roşie.

Ramurile verzi ale coroniţei, în formă de cerc, simbolizează viaţa şi veşnicia. Cele patru lumânări care se aprind de obicei seara, la liturghie, indică apropierea naşterii Mântuitorului, victoria treptată a luminii asupra întunericului. Ele marchează apropierea unei sărbători a bucuriei, în care Hristos va învinge păcatul şi va reaprinde speranţa mântuirii în sufletele celor care-L aşteaptă. Pentru decorarea coroniţei se folosesc lumânări roşii sau roz – simbolul veseliei pentru venirea lui Iisus –şi violet, semn al pocăinţei şi convertirii. Ele pot fi însă şi toate albe sau albastre.

Conform tradiţiei, prima lumânare aprinsă este dedicată profeţilor, cei care au prevăzut naşterea Mântuitorului, a doua Betleemului, cetatea în care s-a născut Mesia. A treia este lumânarea păstorilor, care au primit cei dintâi vestea Naşterii Domnului şi a patra a îngerilor care au răspândit mesajul divin la toţi oamenii. Mai sunt şi alte interpretări. De exemplu, a treia lumânare, de obicei roşie, reflectă bucuria regelui David pentru descendenţa sa, din care se va naşte Mântuitorul.

III.

Cum folosim in siguranta lumanarile?

Lumanarile pe care le producem si distribuim sunt de calitate, nu curg, nu scot fum daca sunt utilizate in mod corespunzator.

Este foarte important sa fie asezate pe un suport, niciodata direct pe mobila sau sticla. Nu trebuie pozitionate in curenti de aer, in locuri fara stabilitate, pentru ca exista riscul producerii de incendii.

Cum pastram lumanarile?

Este o intrebare care ne este adresata de majoritatea clientilor.

Este bine de stiut ca nici caldura excesiva nici frigul nu sunt compatibile cu lumanarile.

Trebuie sa evitam atat expunerea lumanarilor la surse directe de caldura(semineu, soba, calorifer, soare) cat si la frig/inghet.

Efectele expunerii la surse de caldura, sunt evidente: lumanarile se inmoaie, uneori se topesc. Frigul/inghetul produc crapaturi pe lumanari, se formeaza inele de jur imprejurul lumanarii.